Derfor er klassisk musik stadig relevant i dag

Derfor er klassisk musik stadig relevant i dag

De fleste af os er sikkert i stand til, at huske i hvert fald et enkelt eller to stykker klassisk musik. Vi har helt sikkert hørt om Beethoven, og muligvis også Brahms eller Bach. Men så stopper kendskabet også. Og det er faktisk utroligt ærgerligt, da den klassiske musik er noget af den smukkeste kunst, som nogensinde er blevet skabt. Man kan sagtens sammenligne klassisk med musik med kunstværker som f.eks. Leonardo da Vincis Mona Lisa eller Picassos Guernica. Fælles for dem er, at de besidder noget så fundamentalt smukt og rørende, at de får folk til at være opmærksomme. Og i en verden, som den vi lever i i dag, hvor mange mennesker nærmest spenderer hele deres liv med næsen dybt begravet i skærmen på enten en tablet eller en smartphone, så er det en vanvittigt vigtigt ting.

Derudover så er klassisk musik stadig relevant i dag, da den modsat mange andre musikalske stilarter har en overlevelsesevne, som i sig selv er beundringsværdig. Jeg tvivler på, at der om 200 år stadig sidder folk og falder i svime over Aqua eller Britney Spears, men faktum er, at der stadigvæk er millioner af mennesker over hele verden som lytter til de store klassiske komponister som Mozart, Beethoven, Berlioz og Mendelssohn.

Faktisk er det sådan, at den del nutidig musik er en hel del inspireret af den klassiske musik, og det er også med til, at cementere den klassiske musik, som andet en ældgammel genre, som ikke har nogen som helst relevans for musikscenen i dag. Eksempler på nutidige artister, som er kraftigt influeret af den klassiske musik er f.eks. The Beatles og Adele. Men de er ikke de eneste. Listen er lang.

Som nævnt ovenover, så er en stor del af vores nutidige popmusik faktisk inspireret af klassiske musikstykker. Et stykke klassisk musik, som virkelig har influeret mange af vor tids artister er Pachelbels Canon in D. Det er et stykke musik, som de færreste af os måske kan mindes at have hørt i sin originale, klassiske form, da Pachelbel vel ikke kan beskrives som en af de allerstørste og mest kendte komponister. Men hans komposition Canon in D har haft stor indflydelse på mange af de sange, som er blevet store hit i radioen over de sidste 30 år. Mest bemærkelsesværdigt er især Pet Shop Boys sang Go West, som utvivlsomt er inspireret af Pachelbels Canon in D.

Listen over kendte, nutidige sange, som er unægteligt inspireret af klassiske komponister tæller desuden så store hits som A Whiter Shade of Pale af Procul Harum, It’s Now or Never af Elvis Presley og Lana Del Reys ørehænger Old Money. Dette er alt sammen et vidnesbyrd om, hvor vigtig den klassiske musik stadig er.

dante