Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven er uden tvivl en af de allerstørste klassiske komponister, som nogensinde har levet. Han er især kendt for værker som strygekvartet nr. 13, der faktisk er med på den grammofonplade med lyde fra jorden som hver af Voyager rumsonderne medbringer et eksemplar af. Der kan altså ikke herske spor tvivl om hvor fantastisk en komponist han var, og hvor stor indflydelse hans musik har gjort. Men hvem var han egentlig?

Ludwig van Beethoven blev født i Bonn i 1770. Han var det andet barn i søskendeflok på 7, hvoraf det dog kun var Ludwig og hans to yngste brødre, der overlevede barndommen. Han udviste tidligt et utroligt musikalsk talent, og begyndte allerede som helt, helt ung dreng, at lære sig kunsten, at komponere. Han rejste til Wien for, at studere under datidens store mestre Mozart og Haydn, og i 1792 flyttede han permanent til Wien. Det var herfra, at han skrev nogle af sine største kompositioner.

Det er almindeligt kendt, at Beethoven var døv, men han blev ikke født sådan. Det var først omkring hans seksogtyvende år, at hans hørelse begyndte at forringes. Dette tydeligvis fordi han led af en aggressiv form for tinnitus. Dette gjorde det vanskeligt for ham, at komponere musik.

dante