Den berømte “Klub 27”

Den berømte “Klub 27”

Klub 27 er en liste over berømte skuespillere og ikke mindst musikere, som har det til fælles, at de alle døde i en alder af 27 år.

Selv om mange vil mene, at der findes mere mellem himmel og jord, hører sammenfaldet med stjernernes død – med al sund fornuft – til i den tilfældige ende af skalaen. Men det skal ikke afholde os fra at tage et kig på de fire berømte musikere, som alle forlod denne verden som 27-årige i perioden 1969-1971 – og på den måde dannede baggrund for den mytiske “Klub 27”. Fælles for de fire var store problemer med livsstilen – noget som måske kunne have været afværget, hvis de havde levet sundere, brugt et løbebånd i ny og næ og ikke mindst holdt sig fra stofferne.

Brian Jones (28. february 1942 – 3. juli 1969)

Britiske Brian Jones var med til at stifte Rolling Stones i 1962, men nåede altså kun at være med i det ekstremt populære band i seks-syv år, inden han løb ind i store personlige problemer med stofmisbrug. Kort tid efter at være blevet smidt ud af bandet, blev han fundet druknet i en swimmingpool.

Jimi Hendrix (27. november 1942 – 18. september 1970)

Jimi Hendrix var en amerikansk musiker, der især var kendt for sine fabelagtige evner på guitaren. Han beskrives som en af de mest indflydelsesrige musikere i det 20. århundrede. Jimi Hendrix begyndte at spille guitar som 15-årig og i midten af 1960’erne fik han stor succes med sange som “Hey Joe”, “The Wind Cries Mary” og “Purple Haze”. Hans sidste studiealbum “Electric Ladyland” nåede førstepladsen på de amerikanske hitlister i 1968. Jimi Henrix døde i 1970 som følge af en overdosis.

Janis Joplin (19. januar 1943 – 4. oktober 1970)

Ganske kort tid efter Jimi Hendrix’ død måtte verden også sige farvel til Janis Joplin. Den amerikanske singer-songwriter blev et stort navn i 60’erne og lavede mange numre, som nåede helt til tops på de amerikanske hitlister. Det drejede sig om sange som “Piece of My Heart”, Summertime” og “Mercedes Benz”. Janis Joplin nåede at udgive tre albums, inden hun – ligesom Jimi Hendrix – døde af en overdosis i 1970.

Jim Morrison (8. december 1943 – 3. juli 1971)

Jim Morrison – hvis fulde navn var James Douglas Morrison – blev især kendt for sin rolle i “The Doors” og de fleste kender sangen “Light my Fire”, som i 1967 var nummer 1 på den amerikanske “Billboard”-liste i tre uger i træk. I 1970 udkom “The Doors” sidste album “L. A. Woman” med Morrison. I starten af 1970’erne blev Jim Morrison involveret i en række skandaler – både på og udenfor scenen. Jim Morrison døde cirka ni måneder efter Jimi Hendrix og Janis Joplin.

Dødsårsagen blev beskrevet som et hjerteanfald, men der blev aldrig foretaget nogen obduktion, som kunne fastslå årsagen til den alt for tidlige død. Jim Morrison døde i Paris, hvor han boede de sidste måneder af sit liv. Jim Morrison ligger begravet på kirkegården Père Lachaise, hvor også Edith Piaf og Oscar Wilde ligger begravet. Morrisons grav er i dag er et af byens mest besøgte turistmål.

dante