Musik med Østrigs berømteste orkester

Musik med Østrigs berømteste orkester

Holder du af at rejse, har du måske besøgt den østrigske hovedstad Wien, som er en fantastisk smuk by fyldt med monumentale bygninger, kunst og kultur – ikke mindst musik, som har været hjertet i den wienske kultur i århundreder.

Også i dag lever og ånder den wienske befolkning for sin musik, og der findes flere store orkestre og operascener i byen. Hver eneste uge er der koncerter og events forskellige steder i byen.

Mest berømt er nok det store orkester Wiener Filharmonikerne, som faktisk er en forening, hvis medlemmer udgør det 120 mand store symfoniorkester.

Hvis du besøger Wien, kan du gå til deres koncerter i deres domicil, den verdensberømte Gyldne Sal i Musikverein. Det er en sal, der i øvrigt har danske relationer, idet den blev tegnet af den berømte danske arkitekt Theophilus Hansen. Han levede i Wien og har tegnet flere af de store offentlige bygninger i Wien samt mange af de bygninger, der rummer kunst og kultur. Store dele af den berømte Ringstrasse er således omkranset af bygninger tegnet af den danske arkitekt. Den Gyldne Sal blev indviet i 1870 og er kendt som et rum med fremragende akustik og smuk udsmykning.

Vil du selv skabe lidt wienerstemning i dit hjem, så kan du blandt andet bruge smukke Spejle, som du kan bruge til at give dine rum dybde og nye dimensioner. Kommer du til Wien, kan du finde mange eksempler på, hvordan spejle er brugt som udsmykning og rumelementer både i slotte og kunstbygninger.

Det store udtræk

Wiener Filharmonikerne er et stort orkester, der kan spille selv de største værker, der kræver det helt store orkesterudtræk. Når orkestret drager på turne, er det for eksempel ofte med værker af Gustav Mahler på nodestativerne. Han skrev ikke mindst en række store symfonier, som kræver et orkester af det wienske orkesters dimensioner, og han var tillige selv dirigent for orkesteret i slutningen af 1800-tallet. Så det er en stolt tradition, som holdes ved lige, når orkestret har værker af Gustav Mahler på programmet.

Ud over at være et af de bedste orkestre i verden er Wiener Filharmonikerne også et sted, hvor man uddanner unge musikere. Unge talenter tages ind i orkestret på en slags uddannelsesplads, og de spiller så med, men er ikke fuldgyldige medlemmer af foreningen Wiener Filharmonikerne. Men de tages under orkestrets vinger og får en orkesteruddannelse, der bringer dem op i verdenseliten inden for musikere.

Oprindeligt havde orkestret tilknytning til den wienske hofopera. Da orkestret blev grundlagt i 1842, var Wien hovedstad i det store Østrig-Ungarnske kejserrige, og også i dag er der en forbindelse til operaen, som nu hedder Wiener Staatsoper. Man kan kun blive medlem af Wiener Filharmonikerne, hvis man også spiller i operaorkestret, så på den måde samler begge orkestre de allerbedste musikere.

dante